Intéressé par la newsletter pgav ?    
 
Selecteer een evenement
Evenement | De Fotografische Ontmoetingen
De Fotografische Ontmoetingen

Zaterdag 18 oktober 2008 | 13:00 > 23:00 | CCJF

Photo Gallery asbl/vzw (PGAV) heeft het genoegen om samen met het Cultureel Centrum Jacques Franck de derde editie van de Fotografische Ontmoetingen te organiseren. Deze dag is volledig gewijd aan de fotografie en wil jonge eigentijdse kunstenaars steunen en promoten. Op deze dag kan het publiek kennismaken met jonge opkomende kunstenaars, aan de hand van een tentoonstelling, projecties van merendeels nog nooit vertoonde beelden en films die zijn voortgekomen uit fotosessies. Tijdens portfoliolezingen komen culturele actoren en jonge kunstenaars met elkaar in contact. Tijdens een debat komt de Belgische fotoliteratuur aan bod en er zijn twee conferenties waarop beroemde fotografen zullen spreken.

Programma:

Van 13 tot 18 uur projecties In de Studioruimte
Projecties van foto’s en video’s die uitnodigen om kennis te maken met de foto’s van een opkomende generatie fotografen in België en elders.

Van 13 tot 18 uur Bibliotheekruimte In de Tentoonstellingshal
Voorstelling van de belangrijkste Belgische uitgaven over de fotografie; Yellow now, La Lettre volée, Editions Contretype, Fotografiemuseum Charleroi, Editions Husson en het eigentijdse tijdschrift View Photography Magazine.

Van 14 tot 18 uur Portfoliolezing In de foyer
Deze lezingen worden georganiseerd voor alle fotografen die op zoek zijn naar een mening of feedback over hun werk door belangrijke mensen in de Belgische fotografie- en kunstwereld.

De lezers: Jean-Marc Bodson (fotograaf, docent aan de Ecole du 75, journalist en kunstcriticus), Hervé Charles (fotograaf, verantwoordelijke van het fotoatelier ENSAV LA Cambre), Emmanuel d'Autreppe (Editions Yellow Now), Stephan De Broyer (hoofdredacteur van View Photography Magazine), Jean-Louis Godefroid (directeur van de Espace Contretype), Inge Henneman (hoofdcurator van het fotomuseum Antwerpen), Michel Husson (Edition Husson), Arlette Lemmonier en Eric Van Esche (Co-directeurs van het ISELP), Anne Françoise Lesuisse (artistiek directeur van de Biënnale van de Visuele Kunsten van Luik), David Marlé (fotograaf en docent), Gaël Turine (fotograaf), Bruno Stevens (fotograaf), Marie-Françoise Plissart (fotograaf), Daniel Vander Gucht (socioloog, directeur van de Editions de La Lettre Volée), Marc Vausort (conservator van het fotomuseum in Charleroi), Georges Vercheval (fotograaf, oprichter van het fotomuseum van Charleroi en voorzitter van Kunst en Democratie), Anne Wauters (kunstcriticus en curator), Marc Wendelski (fotograaf, Biënnale van de Visuele Kunsten van Luik).

Van 18.15 tot 19.30 uur Gesprek met Marie-Francoise Plissart
Marie-Françoise Plissart stelt al 25 jaar overal ter wereld haar foto's tentoon. Deze liefhebster van autobiografische verhalen is de auteur van een reeks albums die het genre van de fotoroman grondig hebben veranderd, waaronder “Droit de regards” en “Le mauvais oeil” (Minuit). In 2002 draait ze haar eerste documentaire, “L’occupation des sols” (Michel de Wouters Productions), die volledig wordt gedraaid van op daken in Brussel. In 2004 worden uittreksels van het eerste deel uit een reeks getiteld “Un jour l’avenir nous donnera raison” voorgesteld op de tentoonstelling “Kinshasa, ville imaginaire”, met foto's en video’s gemaakt in de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo. Met deze tentoonstelling winnen curatoren Filip De Broeck en Koen Van Synghel de Gouden Leeuw voor het beste paviljoen op de Architectuurbiënnale van Venetië. In 2005 volgt Marie-Françoise Plissart één jaar lang de renovatiewerken van het Atomium met een fotoreeks en een documentaire “Atomium in/out”. De conferentie wordt opgeluisterd door een projectie van foto’s en gevolgd door een gesprek met het publiek.

Van 19.45 tot 20.45 uur Welke toekomst voor fotoliteratuur in België?
Debat tussen Michel Husson (Editions Husson), Emmanuel d’Autreppe (Yellow Now) en Daniel Vander Gucht (La Lettre Volée).

“Op zoek naar verloren paradijzen”
Een tentoonstelling met foto’s van David De Beyter, Charlotte Lybeer en Franky Verdickt.

Door deze drie jonge Belgische kunstenaars samen te brengen, willen we de werkelijkheid bevragen aan de hand van de ambiguïteit tussen het natuurlijke en het kunstmatige, tussen het wel en niet in scène zetten, waardoor we ook onze verhouding tot het beeld bevragen, met als bedoeling een doorbraak te realiseren, de verbeeldingskracht te laten stromen, en een dubbel gevoel van fascinatie en angst op te roepen voor een wereld die balanceert tussen stabiliteit en gevaar.
Vernissage op donderdag 9 oktober 2008 van 18 tot 21 uur.
Tentoonstelling van 10 oktober tot 2 november 2008 (gratis toegang).
Van dinsdag tot vrijdag van 11 tot 18.30 uur, zaterdag van 11 tot 13.30 uur en van 14 tot 18.30 uur en zondag van 14 tot 17 uur en van 19 tot 22 uur.

Prijzen:
Overdag: € 6,00/4,50 (-26,uitkeringsgerechtigden, senioren)/1,25 (Artikel 27)
De drie conferenties: € 6,00/4,50 (-26, uitkeringsgerechtigden, senioren)/ € 1,25 (Artikel 27)
Overdag en conferenties: € 10,00/7,50 (-26, uitkeringsgerechtigden, senioren)/ € 2,50 (Artikel 27)